World Padel Tour koppels seizoen 2021
En hoe kies je zelf een partner voor het dubbelspel?
Temporada 2020
Seizoen 2020 was een padeljaar zoals nooit tevoren. Door Covid werden toernooien uitgesteld en het publiek werd van de tribunes geweerd. Door deze omstandigheden heeft de WPT organisatie wel een enorme inhaalslag gemaakt op het gebied van livestreaming, social media en internationale aandacht . Nog nooit waren de kijkcijfers van de live gestreamde WPT-wedstrijden zo hoog. En ons eigen landje had daar een groeiend aandeel in. Nu staan we voor de aanvang van het seizoen 2021. De jaarlijkse stoelendans van padelpartners is weer begonnen. We gaan vandaag wat dieper in op de nieuwe koppels van 2021 en proberen de redenen voor het kiezen van een nieuwe partner te doorgronden. Vamos!
In de top van het WPT-circuit zijn er volop wisselingen van samenstellingen. Wij hebben een aantal mannen- en vrouwenkoppels op een rij gezet waarvan wij denken dat ze gegarandeerd voor vuurwerk gaan zorgen op de baan.
Heren
Komend seizoen speelt de Spaanse veelvraat Paquito Navarro voor de eerste keer samen met de Argentijnse jonge ster in wording: Martin di Nenno. Paquito is een Sevilliaanse speler, geboren als Fransisco. Naar goed Spaans gebruik worden Fransisco’s echter liefkozend Paco genoemd. En omdat kleine Paco al op heel jonge leeftijd een absolute eindbaas was, kreeg hij de troetelnaam Paquito. In Spanje worden namen vaak verkleind door er -ito of –ita aan toe te voegen. Dit doen de spanjaarden om bewondering uit te spreken over iemand. Die bewondering is altijd gebleven, en samen met Di Nenno gaat Paquito op jacht naar eerherstel.
Wellicht de grootste verrassing van het afgelopen seizoen was de prachtige finale van de Master WPT Menorca. Fernando Belasteguin en Tapia speelden als een vader (41 jaar) en zoon (21 jaar) de finale, waar ze van de absolute smaakmakers Lebron en Galan wonnen. Komend seizoen speelt Belasteguin met zijn landgenoot Sanyo Gutierrez. Een paar om bij te watertanden. Sanyo wordt niet voor niets “El Mago” genoemd en Belasteguin is dé grootheid uit de padelsport . Dat moet toch iets moois gaan opleveren.
Lebron en Galan zijn vorig seizoen met grote overmacht leiders van het puntenklassement geworden en blijven bij elkaar om dit nogmaals te doen. Lebron heeft een machtige smash in zijn gereedschapskist zitten. El Lobo, ofwel “de wolf”, smasht de bal regelmatig de kooi uit vanuit de lastigste posities. De plaatselijke Sierd de Vos en het publiek beginnen extatisch te huilen als een wolf, bij elke mooie smash en actie van Lebron. Prachtige tv. Het wordt afwachten of dit het begin is van een jarenlange dynastie van deze twee alleskunners.
Dames
Bij de vrouwen bestaat de top 10 van 2020 volledig uit Spaanse speelsters. De laatste vier toernooien van het seizoen werden gewonnen door het koppel Gemma Triay en Lucia Sainz. Met het verdedigende spel van Sainz en de fabelachtige techniek van Triay stond er geen maat op deze twee speelsters. Maar ook bij de dames ontstaan nieuwe koppels. Zo gaat de topspeelster van Head, Ari Sanchez, samen met haar nieuwe partner een gooi doen naar de titel. Speelsters als Sanchez, Gonzalez en Triay laten zien dat niet de sterkste en grootste spelers winnen, maar juist de tactisch onderlegde technici.
Padel op professioneel niveau vraagt veel van de spelers. De samenwerking binnen de koppels is enorm intensief. Spelers gaan dan ook vaak op zoek naar een nieuwe partner, soms zelfs meerdere partners in een seizoen. Dit kan verschillende redenen hebben, welke hieronder worden besproken.
Resultaten
De belangrijkste factor is natuurlijk het resultaat dat als koppel behaald wordt. Uiteindelijk speelt elk individu voor punten. Punten zijn te behalen door te winnen en rondes verder te komen in officiële WPT toernooien. Winst van een toernooi levert een lading aan punten op. Blijven de resultaten uit en komen er geen punten in het laatje, dan is het al snel hommeles.
Sponsoren
Alle WPT-spelers worden gesponsord door grote bekende en kleine opkomende merken. Het liefst zien de sponsoren dat de beste spelers de meeste punten en toernooien winnen, zodat de merknamen zichtbaar zijn en zendtijd krijgen. Dit zorgt voor druk op de schouders van de spelers. Er zal direct gepresteerd moeten worden. Er is weinig tijd voor het opbouwen van een team. De echt grote sponsoren zien daarnaast graag dat spelers met dezelfde sponsor ook samen spelen. Dit zorgt natuurlijk voor nog meer aandacht op het racket, de kleding en de schoenen waarop de merknamen natuurlijk zichtbaar zijn.
Teamspirit
Boven alles moet je zelf goed presteren. Maar daarnaast ben je ook afhankelijk van je partner binnen en buiten het veld. Er zijn koppels die na een tijd samenspelen niet meer met elkaar door een deur kunnen. Binnen de padelsport zijn sportpsychologen, haptonomen en mental coaches de normaalste zaak van de wereld. Elke strohalm wordt aangegrepen om de enorm intensieve samenwerking met de partner en de coach te verbeteren. En soms blijkt dat de handdoek dan na een seizoen volledig is uitgewrongen.
Partnerkeuze
Voor ons als mindere goden zijn de keuzes natuurlijk een stuk beperkter dan voor de professionals. Koppels vormen zich al snel als het op de baan een beetje klikt en als de derde helft gezellig is. Toch is het interessant om een speler te zoeken die complementair is aan je eigen speelstijl.
Positie op het veld
De meeste spelers hebben een voorkeurspositie, vaak ten gevolge van de dominante arm waar ze mee slaan. Ben je links? Dan sta je vaak aan de rechterzijde. Dit, omdat je dan altijd het midden af kan dekken. Bovendien sta je dan al in de goede positie voor een smash. Nu is maar een klein deel van de bevolking linkshandig, dus krijg je veel koppels die beiden rechtshandig zijn. Probeer dan op andere manieren complementair aan elkaar te zijn. Bijvoorbeeld door een aanvallend sterke speler en een verdedigend sterke speler bij elkaar te kiezen.
En de aller aller allerbelangrijkste regel binnen padel : Kijk altijd eerst naar jezelf. Iedereen maakt deze fout tientallen keren. Je geeft je partner overal de schuld van. Maar daar is nog nooit iemand beter door gaan spelen. Haal zelf het maximale uit je wedstrijden, dan kan je partner zich hieraan optrekken. En zo niet, dan kan je mooi de WPT-wisseltruc toepassen en op zoek gaan naar een andere partner.
Nito Brea heeft met zijn boek “Common sense ” een complete studie losgelaten op samenstellingen en partnerkeuze. Lees het gerust.
Maar op ons niveau is plezier en gezelligheid het meeste waard!