Overzicht van de belangrijkste padel spelregels
Padel wordt vrijwel altijd dubbel gespeeld, dus 2 tegen 2. Verder vertonen de padel spelregels een aantal gelijkenissen met de regels die ook bij tennis of badminton gelden. De padel regels geven bijvoorbeeld aan dat de lijn deel uitmaakt van het veld. De puntentelling verloopt, net zoals bij tennis volgens het traditionele Britse telsysteem (15, 30, 40 en game of deuce). Hierbij kan worden gespeeld tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de padel regels die op het tornooi gelden.
Padel service
Voorafgaand aan de padel service moet de bal een keer achter de servicelijn worden gestuiterd, waarna de padel service onderhands wordt genomen. Hierbij geven de padel spelregels aan dat de bal onder de heuphoogte moet worden geraakt. Ook moet de speler die de padel service uitvoert met één voet op de lijn blijven staan, zonder de servicelijn te raken of te overschrijden.
Verder moet de padel service, net zoals bij squash, diagonaal worden gegeven. Bij de eerste padel service wordt de padel service aan de rechterkant genomen, nadien wisselt het telkens af. De bal moet in het diagonale vlak van de tegenstander vallen en mag daarna niet de rastering, maar wel het glas of de muur, raken. Volgens de padel regels kiest de ontvanger vervolgens wat hij doet: meteen terugspelen of wachten tot de bal eerst een wand heeft geraakt. Na het nemen van de padel service spelen de lijnen op het veld overigens geen rol meer.
De padel service mag twee keer genomen worden, maar een bal die het net raakt en daarna in het vak van de tegenstander landt, wordt niet als een poging beschouwd. Dan mag de padel service opnieuw worden genomen.
De padel service zal ten slotte per game rouleren. De padel regels geven ook nog aan dat wanneer padel dubbel wordt gespeeld, ook de speler die de padel service neemt rouleert.
Padel regels tijdens het spel
Een van de belangrijkste padel spelregels is dat de bal maximaal één keer op de grond mag botsen. Dit moet volgens de padel regels gebeuren voor de bots tegen de muur of het glas. De tegenspeler kiest daarbij zelf of hij de bal voor of na de bots speelt, eventueel na contact met de muur of het glas. Verder spreken de padel spelregels van puntenverlies wanneer:
- De bal twee keer aan de eigen kant de grond kaatst
- De bal een speler van het eigen team raakt
- De bal voor de bots op de grond aan de overzijde de omheining raakt
- Als de bal wordt teruggespeeld vooraleer de bal over het net is
- Als een speler de bal twee keer raakt
- Als de bal wordt geraakt door een gegooide racket
- Als er twee padel service-fouten na elkaar plaatsvinden
Andere padel regels
Naast bovenstaande algemene padel regels zijn er nog heel wat bijzondere padel spelregels. Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht om op te warmen wanneer een spel meer dan vijf minuten wordt stilgelegd (bv. door regen). Ook bevinden er zich heel wat etiquetteregels onder de padel regels. Het is bijvoorbeeld verboden om obscene gebaren te maken met de handen, om mouwloze shirts te dragen et cetera. Bij dergelijke inbreuken op de padel spelregels geeft de scheidsrechter in principe eerst een waarschuwing. Bij een tweede waarschuwing verliest de speler ook punten en bij de derde waarschuwing volgt een diskwalificatie. Bij ernstige overtredingen die blijk geven van agressie geven de padel regels aan dat de speler meteen kan worden gediskwalificeerd.