Voer voor tijdens de Lockdown, Padelblessures en hoe ze te voorkomen.
Padel is enorm booming! Sinds enkele jaren is het de snelst groeiende sport van Nederland, met steeds meer regio’s die investeren in de Padelsport. In Nederland wordt voornamelijk gedubbeld op een speelveld van 20×10 meter (Oké, nu even niet). Het veld is dus kleiner dan een tennisbaan. Zo ontstaan op elk niveau en in elke leeftijdscategorie al vanaf het begin meer rallies dan met tennis. Tot zover niets nieuws natuurlijk. Maar dit maakt Padel tot een verslavende sport, waarbij je jezelf op elk niveau kan ontwikkelen. Voor je het doorhebt, sta je vaker op de baan dan dat je de kinderen in bed legt. Wanneer je vaak op de baan staat, en voornamelijk wanneer je in een hoge intensiteit speelt, is deze sport inherent aan enkele blessures en aandoeningen die in elke racketsport voorkomen. Wij hebben ervaren dat blessures om de hoek liggen, wanneer er niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In het volgende stuk proberen we hier wat over uit te weiden en wat tips te geven.
Het padelracket
Padel wordt gespeeld met een klein aerodynamisch racket, met de kenmerkende gaten in het midden. Het gewicht van een racket voor volwassenen ligt tussen de 360 en 395 gram. Het racket is misschien wel het belangrijkste aspect bij het direct voorkomen van blessures. Iedereen die met een vast racket speelt merkt het verschil tussen zijn of haar eigen racket, en een ander racket. Zelfs binnen een merk, een lijn en binnen versies van Padelrackets kan al enorm veel verschil zitten. De ene is wat topzwaar, de ander wat meer rond, en de ander heeft een speciale grip. Bij het kopen van een racket dien je hier dan ook rekening mee te houden. Check bijvoorbeeld eens onze blog over Racketkeuze. De volgende vuistregels zijn hierbij het belangrijkste:
- Koop als beginner niet een te zwaar, of topzwaar racket
- Begin niet met een hard racket en zeker niet in combinatie met een kleine sweetspot
- Schakel snel als je last krijgt door één van deze eigenschappen van je racket.
Het voordeel van een licht racket is dat je minder weerstand ervaart en gemakkelijker een slagbeweging kan maken. Het voordeel van een zwaarder racket ligt voornamelijk in de snelheid die je kan geven aan de bal. Bij het gebruik van een zwaarder racket kun je meer kracht genereren, maar dit kan ten koste gaan van controle en precisie. Elke speler heeft zijn eigen speelstijl en nog meer dan bij tennis dient hiervoor het juiste materiaal gebruikt te worden. Zeker in de beginfase kan een hard, zwaar racket of een kleine sweetspot zorgen voor een overbelasting van de pols/elleboog en schouder.
Wat zijn de meest voorkomende padel blessures?
Padel is in Nederland nog een vrij jonge racketsport. De meeste blessures die we daarom kennen zijn al ver uitgemeten in de tenniswereld, maar hier noemen we er enkele die voornamelijk bij padel lijken voor te komen:
Polsklachten
Door herhaaldelijke overbelasting van de pols. Hierbij speelt de grip een zeer belangrijke rol. Zorg altijd dat je het juiste formaat grip hebt, die is afhankelijk van de grootte van je hand. De juiste gripmaat is heel eenvoudig online te checken, maar houd je daarbij wel aan de vuistregel. Bij omvatting van de grip dien je altijd, om en nabij, een enkele vingerdikte ruimte tussen de toppen van je vingers en de duimmuis te houden.
Daarnaast kan je spelen met verschillende soorten overgrip die je over je basisgrip plaatst. Heb je een wat gevoelige pols, elleboog of schouder, zet dan een absorberende overgrip op je racket. Een andere optie is een Hesacore padel grip. Speciaal ontwikkeld voor de toplijn van Bullpadel. Veel spelers zijn erg tevreden over de honingraatstructuur. Wij hebben spelers binnen ons team die er weg van zijn, maar ook spelers die hem er snel weer af hebben gehaald. Maar puur voor blessurepreventie lijkt het een zeer interessante optie.
Elleboogklachten
Een golfersarm en/of tennisarm zijn veelvoorkomende blessures, die ook beide het gevolg zijn van een overbelasting. De belasting hoeft niet eens zwaar te zijn, maar wel repeterend. De meeste klachten in de elleboog zijn toch wel te herleiden naar klappen die de elleboog opvangt welke door het racket worden gegenereerd. Hier komen we dus weer op het verhaal van de hardheid en zwaarte van het racket . Heb je snel last van elleboogklachten, dan raden we het af om meteen te beginnen met de krachtige topmodellen. Daar krijg je wellicht spijt van, zeker vanwege de hoge aankoopprijs. Tijdelijke vermindering van de belasting op de elleboog kun je ook bewerkstelligen door een elleboogbrace te dragen. Dit neemt de druk op de aanhechting van de spier weg en kan zo het herstel wat tijd geven. Push braces heeft een goede lijn met elleboogbraces. Maar let wel op: het dragen van een brace neemt niet de oorzaak van een klacht weg, enkel het gevolg ervan.
Rugklachten
Voornamelijk de buk-beweging bij het oprapen van de ballen. Bij Padel komen deze rugklachten veel vaker voor dan bij tennis. Wellicht omdat bij padel veel bukkende bewegingen tijdens het spel worden gemaakt, of tijdens het rapen van de bal. Feit is dat deze klacht regelmatig gezien wordt . Maak niet continu dezelfde beweging wanneer je de ballen raapt, of ga lekker mee door de knietjes. En zorg voor een goede rompstabiliteit met bijvoorbeeld geregeld wat stabiliteitsoefeningen.
Schouderklachten
Idem aan pols en elleboog.
De Lebron
Dit is misschien wel de blessure die specifiek bij padel voorkomt. Je staat aan het net, je doet niets fout. En vanuit je ooghoek zie je je maat een enorme flutlob geven . De tegenstander springt en mept de bal met een enorme snelheid. Als in de beste Matrixfilm draai je nog een halve slag weg, maar de bal ploft vol op je rug. De Lebron. Vernoemd naar de beste smasher van het WPT circuit . Don’t be like Lebron :p.
Let goed op je racketkeuze, denk aan preventieve stabiliteitsoefeningen en handel snel wanneer je klachten hebt. Dan kan je des te langer en vaker van het spelletje genieten. Nu maar hopen dat we allemaal snel weer van het spelletje mogen genieten, want we missen het. Houd vol!!
Hasta la proxima
4/1/21